Lucie Jejkalová vede restauraci Srdcovka KASS v Chodově a stojí za projektem Foody krabičky, který pomáhá lidem jíst zdravěji, pravidelněji a bez zbytečného stresu. Její cesta ale vůbec nebyla jednoduchá.
Od MLM k vlastní restauraci
Lucie začínala už v devatenácti letech v MLM a později jako OSVČ v pojišťovnictví. Získala sebevědomí, obchodní dovednosti i komunikaci s lidmi. Ve dvaadvaceti si dokonce pronajala diskotéku (znali jste Žábu v Nejdku?). „Bylo mi líto, že to majitel prodává. Říkala jsem si, tady se točí peníze, to bude ta příležitost. Zkusila jsem to a už to nechci nikdy dělat,“ vzpomíná.
K práci v gastru se dostala postupně. Pomáhala v jedné restauraci s marketingem a provozem, cítila, že jí to baví, a vracel se i dávný dětský sen. „Ve čtrnácti jsem si říkala, že chci mít jednou vlastní restauraci.“
Když přišla příležitost restauraci odkoupit, neváhala. V roce 2020 koupila Srdcovku KASS, bylo jí tehdy pouhých 26 let.
Covid-19 změnil všechno: restrikce, dluhy a psychické dno
Lucie otevřela v srpnu. Na začátku října už bylo zavřeno. Zůstala bez příjmů, zato s týmem, který nechtěla nechat na ulici. „Kuchaře se třemi dětmi jsem nedokázala propustit. Vybírala jsem, co zaplatím a co ne.“
Tlak se vršil několik měsíců. Žádné datum, kdy se otevře. Žádná jistota. Lucie se dostala na úplné dno. „Seděla jsem v autě u rybníka a říkala jsem si – co mám dělat, jsem úplně v háji. Neviděla jsem cestu. Všude bylo zavřeno a já nevěděla, kdy zase začnu vydělávat.“
Rozhodující byla maminka, přátelé a vnitřní hlas. „Říkala jsem si – ještě mi tady nebouchají exekuce. Tak to musím nějak zvládnout.“ Prodala auto, sháněla peníze, vracela sudy v Makru, aby měla hotovost na další den.
Návrat díky lidem, kteří ji nenechali padnout
Díky přátelům a rodině postupně restauraci znovu otevřela a pomalu ji dostala zpátky do formy. Začala vydělávat a našla chuť tvořit něco vlastního.
Jak vznikly Foody krabičky?
Po těch nejtěžších letech přišla další výzva. Lucie přemýšlela, jak využít kuchyň, posílit restauraci a zároveň přinést regionu něco užitečného. „Sportuju a pořád držím nějakou dietu, kterou nedržím. Tak jsem si řekla, že to uděláme pořádně.“
A proto vznikly Foody krabičky! Spolupracují s fitness trenéry, výživovou poradkyní i lokálními dodavateli – od zeleniny po hovězí maso. Podporují také regionální sportovce, například olympijského šermistu Martina Rubeše a hokejisty z Energie Karlovy Vary.
Výsledky mluví samy za sebe. Lucie vzpomíná na klienta, který s nimi zhubl 20 kilo. „Když jsem ho viděla po třech měsících, skoro jsem ho nepoznala. To je přesně důvod, proč to děláme.“
Podnikání žen v gastru: předsudky, které nepolevují
Předsudky zažívá dodnes. „Často slyším: zavolejte mi majitele. A když řeknu, že jsem to já, nevěřícně na mě koukají.“
Pro ženy, které začínají podnikat, má radu: sebevědomí, klid, profesionalita a víra v sebe. „Lidi musí cítit, že víte, co děláte. A pak už neřeší, jestli jste muž, nebo žena.“
Poslechněte si celý rozhovor s Lucií na YouTube nebo Spotify! Odebírejte INION talk – prostor pro lidi, kteří tvoří, podnikají a mění svůj region k lepšímu.
Tento díl podcastu je spolufinancován Evropskou unií z programu Interreg Danube Region, konkrétně z projektu WIN. Projekt WIN je nadnárodním projektem, který si dává za cíl zlepšit profesní postavení žen, a to především v periferních průmyslových regionech, jako je i ten náš. A proto jsme ve spolupráci s manažerkami projektu WIN z @mas_sokolovsko připravili sérii podcastů s inspirativními ženami z Karlovarského kraje.
