Nový program OVACE poradí lidem z kreativních profesí, jak na podnikání

October 26, 2022

Inovační centrum INION z Karlových Varů přináší do České republiky nový program pro začínající podnikatele v kulturních a kreativních odvětvích. On-line program s názvem OVACE poběží v několika bezích od října do jara příštího roku. Účastnící se během dvanácti on-line setkání dozvědí základní podnikatelské pojmy. V rámci skupinového mentoringu se pak společně zaměří na motivaci, financování a budou prakticky pracovat na svém byznys plánu.

“Program jsme přinesli do České republiky z Norska, kde jím úspěšně prošly již stovky začínajících podnikatelů. Protože se naše inovační centrum intenzivně věnuje podpoře kulturních a kreativních průmyslů, rozhodli jsme se jej věnovat právě kreativcům. Je vhodný tím pádem pro studenty uměleckých oborů, fotografy, grafiky nebo třeba pořadatele akcí. Na své si v něm přijdou všichni, kdo chtějí rozjet vlastní podnikání, postavit novou službu či produkt nebo třeba nastartovat nový kulturní projekt,” upřesňuje Radka Murasová z karlovarského Inovačního centra INION. Program je vhodný jak pro začínající podnikatele, tak i pro ty pokročilejší, kteří chtějí rozšířit své byznys znalosti nebo nejsou s nastavením svého podnikání momentálně spokojeni.

Program je oproti podobným programům v českém prostředí unikátní právě svou intenzitou. Během čtyř týdnů se uskuteční 12 lekcí, přičemž každá lekce trvá 90 minut a účastníci ke skupinovým diskusím navíc získají také možnost individuálního mentoringu. I díky intenzitě a práci ve skupině se podaří propojit s dalšími účastníky a získat tak nové kontakty. Pro práci na podnikatelském plánu mají účastníci k dispozici digitální nástroj EMS (Entrepreneurship Management System), který je krok po kroku provádí jeho přípravou. Účastníkům programu se navíc budou věnovat zkušení mentoři z celé ČR. Díky podpoře v rámci grantu z Norských fondů a EHP je účast v programu zdarma.

Program se po úvodních bězích s individuálními zájemci bude na jaře příštího roku věnovat také asociacím v kreativních průmyslech. “V Čechách máme desítky profesních sdružení a asociací lidí, kteří pracují v kreativních průmyslech. Ať už jsou to fotografové, filmaři nebo třeba grafici. V příštích měsících budeme mapovat jejich potřeby a na jaře budou mít možnost zúčastnit se jednoho rozvojového běhu také zástupci těchto skupin,” doplňuje Radka Murasová.

Více informací najdete na stránce www.ovace.cz

Rozvojový program pro kulturní a kreativní odvětví (Program OVACE) organizuje Inovačního centru INION ve spolupráci s norským partnerem Entreprenerdy. Tento projekt je financován grantem z EHP a Norských fondů, program Kultura.

Share this post
Asociace
inovace
karlovarský kraj
Norsko
kulturní a kreativní odvětví